Pasza objętościowa jest jednym z podstawowych elementów żywienia bydła i innych przeżuwaczy. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii można tworzyć pasze z sianokiszonki lub też kukurydzy, Każda z tych technik wymaga zastosowania wysokiej jakości folii, dzięki której będziemy w stanie przygotować paszę, która powstaje za pomocą działalności bakterii beztlenowych. Dlatego przygotowywanie paszy dla zwierząt powinno być zapewnione dzięki folii rolniczej różnych odcieniach, dostosowanych do warunków atmosferycznych.
Folie rolnicze i worki do przygotowywania paszy
Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania paszy jest owijanie sianokiszonki za pomocą folii rolniczej. Dzięki temu możliwe jest utworzenie tak zwanych balotów, które są owijane za pomocą maszyn (owijarek i zwijarek mechanicznych). W ten sposób możliwe jest wydajne i bardzo szybkie owinięcie wielu kilogramów sianokiszonki, która jest posortowana w odpowiednie porcje. Jest to szczególnie ważne dla bydła i innych przeżuwaczy, ponieważ są one przyzwyczajone do każdorazowego otrzymywania odpowiedniej ilości paszy. Worki do sianokiszonki są produkowane w różnych kolorach, które są stosowane podczas odmiennych warunków pogodowych. Białe i jaśniejsze odcienie są wykorzystywane w miesiącach letnich i w krajach o wysokiej średniej temperaturze powietrza. Ciemniejsze i czarne worki są odpowiednie dla miejsc na ziemi, gdzie słońce nie operuje w tak intensywny sposób. Za pomocą worków przygotowywana jest także tak zwana pryzma, czyli kiszonka z kukurydzy. Dzięki zastosowaniu szczelnej folii i skrawka wolnej przestrzeni, rolnicy mogą przygotowywać wysokiej jakości pasze z kukurydzy. Pryzma wymaga odpowiedniego ułożenia folii i zastosowania techniki obsypywania jej za pomocą ziemi. Dzięki temu możliwe jest zapobieżenie zsuwania się folii, uszkodzenia lub przedziurawienia jej powierzchni np. podczas trwania obfitych deszczów.
Kiszonkę z kukurydzy można również przechowywać w balotach, podobnie jak w przypadku sianokiszonki. Ta metoda, choć mniej popularna, zyskuje coraz większą popularność wśród rolników. Technologia powstawania tego rodzaju balotów różni się w znacznym stopniu od sianokiszonki, a najbardziej zauważalną różnicą jest dowóz zakiszanego materiału do miejsca owijania folią.