Naturalnie przygotowywanie wędlin stało się teraz bardzo popularne. Wynika to po pierwsze z bardzo dużych tradycji masarskich i wędzarniczych w wielu rejonach Polski, a także z faktu, że coraz więcej produktów, jakie możemy kupić w naszych sklepach posiada bardzo dużo chemii oraz konserwantów, przez co nie są one zdrowe. W związku z tym coraz więcej osób decyduje się na wykonywanie tego rodzaju produktów samodzielnie.
Jak używać zrębków wędzarniczych?
Proces wędzenia powinien odbywać się w dobrze przygotowanej do tego wędzarni. Wszystko to powinno skutkować pokryciem wędliny odpowiednio aromatyzowanym dymem. Temperatura dymu nie powinna być zbyt wysoka, gdyż grozić to może spaleniem się mięsa lub innego produktu, ale także zbytnim wysuszeniem produktu. Dzięki temu cały produkt nabierze wyjątkowego aromatu oraz smaku. Jednym ze sposobów nadania odpowiedniego aromatu produktom spożywczym jest użycie specjalnego drewna do wędzenia. Każde z nich nada odpowiedni zapach i smak. W sklepach możemy dokonać zakupu produktu takiego jak doskonałe zrębki wędzarnicze. Są to nieduże kawałki różnych gatunków drzew, które dzięki obróbce cieplnej wytwarzają dym o przyjemnym aromacie. Do procesu wędzenia możemy także używać różnego typu przyprawy. Najpopularniejszą z nich są owoce jałowca. Po wrzuceniu ich do ognia nadają one specyficzny ziołowy aromat dymowi wędzarniczemu. Dzięki temu wędzone mięso jest smaczniejsze. Warto przy tym zaznaczyć, że nie każdy produkt drzewny nadaje się do wykorzystania w wędzarnictwie. Przykładem mogą być drzewa iglaste. Nie są one wykorzystywane w procesach wędzenia z uwagi na dużą zawartość olejków eterycznych, które po kontakcie z ogniem zamieniają się w toksyczne dla człowieka związki. Po uwędzeniu produktu w takim dymie staje się on bardzo gorzki i niezdrowy dla człowieka. Z tego też powodu, jeżeli chcemy zakupić drzewo do wędzenia możemy mieć pewność, że nie uświadczymy drzewa pochodzącego z roślin iglastych.
Koszt zakupu opakowania zrębków wędzarniczych nie jest zbyt wysoki. Wynosi on zazwyczaj kilkadziesiąt złotych za opakowanie około pięćset gram. Możemy oczywiście zakupić opakowanie zawierające znacznie więcej zrębków. Oczywiście będzie ono wtedy droższe. Jednakże jego cena nie będzie zbyt wygórowana.