Wegański jogurt to znakomita alternatywa dla tradycyjnych rozwiązań nabiałowych. Zwolennicy diety wegańskiej coraz częściej decydują się na przygotowanie tego smakołyku w domu, zamiast kupowania go w sklepach ze zdrową żywnością. Jak samodzielnie przygotować jogurt wegański w domu?
Przygotowanie jogurtu wegańskiego w domu
Jogurty wegańskie wydają się trudne do przygotowania, jednak tak naprawdę każdy może się nauczyć jak zrobić jogurt w domu. Najważniejszym krokiem jest wybranie naszej bazy. Może to być różnego rodzaju mleko roślinne, zmielone nasiona, orzechy lub płatki owsiane. Następnie musimy zaopatrzyć się w żywe kultury bakterii, które dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością lub Internecie. Dobrym dodatkiem, który nie tylko wzmocni walory smakowe naszego jogurtu, ale też wpłynie na rozwój bakterii, będą suszone owoce. W tym celu świetnie sprawdzą się rodzynki, które nadadzą jogurtowi słodyczy. Warto też pamiętać o tym, że domowy jogurt wegański ma krótszy okres przydatności do spożycia niż tradycyjny jogurt, który możemy kupić w sklepie. Aby nadawał się do spożycia, musi być on przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku, nie dłużej niż przez 7 dni od momentu przygotowania. Czas przygotowanie wegańskiego jogurtu to zaledwie 10 minut, jednak znacznie więcej czasu musimy poświęcić na jego fermentację. Proces ten może trwać około 10 godzin. Efekt jest jednak warty czekania. Taki jogurt można zrobić z różnych składników, np. nasion słonecznika, mleka kokosowego, lub płatków owsianych. Ostatnia opcja jest smakiem najbardziej zbliżona do popularnego jogurtu naturalnego. To też najtańsza wersja wegańskiego jogurtu. Jeśli więc kiedyś zastanawiałeś się jak zrobić jogurt i czy jest to skomplikowane, owsiany jogurt zaskoczy cię swoją prostotą. Nadaje się on świetnie dla wegan i osób z alergią pokarmową. W połączeniu ze świeżymi owocami stworzy pyszną przekąskę, a jeśli dodamy do niego granolę lub musli, spełni funkcję pożywnego śniadania. Jogurt wegański może też służyć jako baza do innych potraw, np. wegańskiego chłodnika.
Przygotowanie własnego wegańskiego jogurtu w zaciszu domowym nie jest tak trudne jak się wydaje. To łatwa i tania alternatywa dla jogurtów kupowanych w sklepie ze zdrową żywnością. Oprócz walorów zdrowotnych, taki jogurt dobrze smakuje i może być składnikiem wielu innych potraw. Jego samodzielne przygotowanie daje dużo satysfakcji i jest okazją do ciekawych eksperymentów w kuchni. Warto więc podjąć to wyzwanie, nawet jeśli nie jest się weganinem.