Decydując się na uprawę truskawek musimy wiedzieć, iż należy o nie odpowiednio zadbać. Dotyczy to nie tylko przygotowania gleby i regularnego podlewania, ale również nawożenia mieszankami minerałów. Dzięki temu nasza uprawa będzie obfita i zdrowa, a my będziemy mogli cieszyć się tym, co udało się nam wyhodować. Dlatego warto zapoznać się z możliwościami różnego rodzaju nawozów oraz tym jak często powinniśmy je aplikować naszym sadzonkom.
Wybór odpowiednich nawozów mineralnych
Pierwszym krokiem jaki zrobimy będzie przygotowanie gleby z nawozem wapniowym. Sprawi on, iż nasza uprawa będzie rosła lepszej jakości, będzie silna i odporna przed chorobami, a także mrozoodporna. Na rynku istnieje wiele nawozów, dzięki który rośnie nam przepiękna uprawa truskawek – nawożenie aminokwasami jest głównym elementem. Często łączy się je również z wapnem. Odpowiadają one za stymulowanie procesów związanych z zapyleniem i zapłodnieniem kwiatów. Zaraz po nim ważne jest nawożenie minerałami, o których warto poczytać zanim rozpoczniemy jakiekolwiek przedsięwzięcia. Dodatkowo musimy też zadbać o odczyty odczynów gleby, abyśmy w pełni wiedzieli jakie braki są w naszej glebie. Dlatego w pierwszych etapach wegetacji naszych roślin warto zastosować mieszankę potasu i azotu w proporcjach 1:1, aby je wzmocnić przed szkodnikami. Potas też pomaga przy lekkich glebach. To samo dotyczy magnezu. Kolejną ważnym elementem jest krzem. Tego pierwiastka truskawki potrzebują najwięcej, dlatego warto regularnie go podawać niezależnie od pory roku. Mimo to przy słomie, którą kładziemy pod sadzonki pamiętajmy, iż dajemy ją dopiero z końcem dojrzewania owoców. Inną ważną, jednak często pomijaną mieszanką nawozu jest siarka. Dzięki niej unikniemy chorób grzybiczych, a także szkodników jak mszyce i przędziorki. Jak możemy zauważyć nawozów jest dużo, więc wybierajmy w pełni świadomie.
Zadbajmy o odpowiednie nawodnienie i profilaktykę przeciw szkodnikom i chorobom na naszej plantacji truskawek. Te kroki należy wykonywać regularnie. To samo dotyczy nawożenia, które powinniśmy dostosować do odczynów gleby, na której znajdują się sadzonki, a także do momentu w roku i etapu na jakim znajdują się nasze krzaczki. W ten sposób nasza uprawa będzie obfita i zaskoczy nas smakiem owoców.