Na półkach sklepowych coraz częściej pojawiają się produkty bez glutenu. Zazwyczaj można znaleźć je na tak zwanych „zdrowych półkach”, jednak nie oznacza to wcale, że wszystkie te produkty są naprawdę zdrowe. Dlatego jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej, warto zrobić rozeznanie wśród różnego rodzaju produktów, zwracając szczególną uwagę na ich skład. Dzięki temu na pewno pozostaniemy w dobrym zdrowiu i nie będziemy musieli rezygnować z chleba!
Odpowiednie pieczywo bez glutenu
Dieta bezglutenowa może stanowić niemały problem zwłaszcza dla ludzi, którzy kochają pieczywo. Każdy chleb pszenny zawiera w sobie gluten, przez co nie jest odpowiedni dla tych, którzy z jakichś powodów nie mogą lub nie chcą spożywać tego składnika. Na szczęście jest na to sposób. Praktycznie w każdym sklepie można spotkać produkty, które pozbawione są glutenu – nie jest to tylko pieczywo, ale także ciastka, makarony czy mąki. Jednak to, że tego typu produkty znajdują się na półkach z napisem „zdrowa żywność”, wcale nie oznacza, że tak naprawdę będą dla nas najlepszym wyborem. Przy zakupie odpowiedniego chleba czy innych produktów, warto upewnić się, że rzeczywiście jest to najlepsza żywność bezglutenowa. Przede wszystkim trzeba szczególną uwagę zwrócić na skład, ponieważ wiele produktów bezglutenowych posiada w składzie inne składniki alergenne, które niekoniecznie będą dla nas dobre. Dobrym rozwiązaniem jest zasięgnięcie porady u dietetyka, który z pewnością doradzi nam najlepsze produkty oraz profesjonalnie rozpisze naszą dietę. Produkty bezglutenowe takie jak chleb, są robione głównie z mąki ryżowej czy kukurydzianej – ale nie tylko. Istnieją też chleby, które w swoim składzie mają zamiast tradycyjnej mąki pszennej – mąkę gryczaną, słonecznikową czy z amarantusa. Ponadto przy wyborze odpowiednich produktów warto zwrócić uwagę na zdrowe dodatki, które mogą znaleźć się w tego typu żywności. Takimi składnikami są na przykład pestki dyni czy czarnuszki.
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli nam zadbać o nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać o tym, że niezależnie od tego na jakiej diecie jesteśmy, przede wszystkim warto zwracać uwagę na skład produktów spożywczych. Dieta bezglutenowa może być tutaj niemałym kłopotem, ponieważ często produkty pozbawione glutenu mają w swoim składzie inne składniki wywołujące alergie.