Jakie są rodzaje bakalii?

W kuchni każdej kobiety nie może zabraknąć mąki, mleka i jajek, bo to podstawowe składniki, z których wykonamy większość potraw. Oczywiście ważne są tez dodatki, w postaci suszonych owoców, orzechów i słodkich przetworów, które nadają się ciast.

Sposób na wykorzystanie bakalii  

bakalie sklepChyba każdy z nas lubi słodycze, bo potrafią nam sprawić wiele przyjemności i podnoszą poziom endorfin. Popularne bakalie, to miks suszonych owoców, najczęściej południowych, oraz różnych orzechów. Są one popularnie wykorzystywane w cukiernicze do wypieków takich mazurki, keksy, czy świąteczne pierniki. Popularne bakalie sklep spożywczy posiada w różnych gramaturach. Możemy kupić porcję bakalii na raz, albo w ekonomicznych, dużych paczkach. Możemy je podjadać między posiłkami jako zdrowe przekąski, albo zabrać ze sobą do pracy, lub w podróż jako pożywne jedzenie. W bakaliach najczęściej się pojawiają orzechy włoskie, laskowe, lub nerkowca. Najczęściej bakalie są dodawane do wypieków, zdrowego musli, czy do domowych przekąsek. Są one bogatym źródłem magnezu, wapnia, czy błonnika pokarmowego. Choć są bardzo kaloryczne, to nam nie zaszkodzą, gdyż zawsze jemy je w niewielkich ilościach, po szybko powodują uczucie sytości. Kupując różne owoce i orzech, możemy sobie zrobić własne bakalie, do których dodamy dowolne składniki. Czasem w sklepach znajdziemy bakalie w bogatej wersji z orzechami brazylijskimi i macadamia. Możemy dodać do nich kandyzowane owoce w postaci ananasa, czy banana suszonego, które urozmaicą smak.  

Bakalie występują pod różnymi postaciami, mogą być w całości, w płatkach, albo poruszone. Składniki bakalii, takie jak daktyle, figi, czy suszone śliwki i morele, możemy kupić oddzielnie, albo razem w paczce jako miks orzechów z owocami.