W obecnych czasach coraz większą uwagę przykładamy to tego, z jakich składników składają się produkty spożywcze i w jaki sposób zostały one zapakowane. Dobre opakowanie pozwala bowiem na zmniejszenie ilości konserwantów użytych podczas produkcji żywności do maksymalnego przedłużenia jej terminu spożycia. Z tego tez względu, coraz częściej do pakowaniu żywności używa się różnego rodzaju folii.
Czym jest folia flowpack?
Odpowiednio pakując żywność, można znacząco przedłużyć jej okres przydatności do spożycia, co ważniejsze – w sposób naturalny bez użycia konserwantów. Z tego tez względu część produktów zostaje obecnie pakowana w folie, takie jak wzmocnione folie flowpack. Opakowania te są obecnie jednymi z najczęściej stosowanych w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Powodem tego jest fakt, że pakowanie produktów za pomocą tych folii przebiega w zupełnie zautomatyzowany sposób. Dlatego też takie opakowania są szczególnie często używane przed dużych producentów żywności, którzy produkują ją masowo, na szeroką skalę. Do użycia folii wymagana jest maszyna, od której sama folia wzięła swoją nazwę, czyli flowpack. Zapakowane w ten sposób produkty są w perfekcyjny sposobów zabezpieczone zarówno przed czynnikami mechanicznymi, jak i przed rozwojem bakterii pod powierzchnią folii. Wspomniana maszyna może być używana zarówno do pakowania pojedynczych produktów, jak i całych. Folie są z jednej strony zgrzewane a następnie umieszcza się na niej produkt lub grupę produktów. Ostatnim krokiem jest ponowne zgrzewanie całego opakowania i jego odcięcie. Cały proces przebiega w pełni automatycznie, bez udziału człowieka, przy pomocy tego sytemu można zapakować nawet kilkaset sztuk żywności na godzinę. Folie flow-pack można najczęściej spotkać jako opakowania wędlin. Do produkcji tych folii zazwyczaj używa się solidne, wielowarstwowe, obojętne dla żywności laminaty, takie jak PE, PET. Dzięki temu, można nie tylko osiągnąć neutralny wpływ opakowani na przechowywaną w nim żywność, ale takie opakowanie można zadrukowywać, bez obaw o stan żywności, która będzie w nim przechowywana.
Folie różnego typu są obecnie najczęściej stosowaną forma opakowań, szczególnie często stosuje się w przypadku wędlin i mieś, gdzie praktycznie nie mają konkurencji. Sposób automatycznego zapakowywania produktów w taką folię sprawia, ze są one doskonale chronione przed uszkodzeniami mechanicznymi.