Wszyscy cały czas słyszymy, że kuchnia naturalna jest najlepsza. Ale jaka to właściwie jest kuchnia naturalna, z czego powinna się składać oraz jakie dania można przygotować ze naturalnych składników? Co więcej, można zadać sobie pytanie, jak doprawiać takie dania, by kuchnia naturalna smakowała bardzo dobrze i nie była nudna?
Więcej o kuchni naturalnej
Wszyscy zdajemy już sobie sprawę, że jedzenie bardzo wpływa na nasze samopoczucie i oczywiście stan zdrowia. Jednak wiele osób wychodzi z przekonania, że kuchnia naturalna składa się wyłącznie z owoców i warzyw i jest po prostu nudna. A jest wręcz odwrotnie. Kuchnia naturalna składa się również z ogromu ziół, których możemy używać podczas gotowania. Pamiętajmy o tym, że zioła są bardzo wartościowe i warto ich używać w swojej kuchni. Specjaliści polecają zastępowanie soli właśnie ziołami. Tworzenie smaku za pomocą ziół jest dużo bardziej rozmaite i co ważniejsze zdrowsze, niż właśnie sól. Co więcej, kuchnia naturalna to nie tylko surowe dania, ale naprawdę różnorodnie przygotowywane: na parze, pieczone w piekarniku czy podsmażane na patelni. Oczywiście podstawą kuchni naturalnej są warzywa i owoce, lecz także orzechy, wspomniane wcześniej zioła a także kasze, ryży, strączki i wszystkie inne produkty uzyskane z ziemi. Jeśli chcemy wprowadzić do życia taką kuchnię, jaką jest kuchnia naturalna Dolny Śląsk to region, w którym jest dostęp do najlepszych produktów cały czas.
Jak wiemy, kuchnia naturalna skupia się na warzywach i owocach w różnej formie, jednak przede wszystkim na produktach nieprzetworzonych. Dzięki temu jest to tak zdrowa i polecana dieta, gdyż dba o nasze zdrowie i samopoczucie. Zdrowa dieta bez chemicznych dodatków pomaga na dłużej zachować piękną i zdrową sylwetkę.